6 MIKRON MEDICAL Elektromos Orvosi Szerviz és Kereskedés KFT.

Microlife WS 80

A diagnosztikai mérleg segítségével értékelheti testösszetételét. Testösszetételének ismeretében összeállíthatja azt a megfelelő diétát és testmozgást, amely elengedhetetlen feltétele az életminőség javításának, az egészség megőrzésének és a betegségek megelőzésének.

A testösszetétel meghatározó elemei
Az egészségi állapot felméréséhez fontos ismerni a test összetételét is. A testsúly ismerete önmagában nem elég, tudni kell azt is, hogyan viszonylik egymáshoz két legfontosabb összetevője:

 1. zsírmentes testtömeg: csontok, izmok, zsigerek, víz, szervek, vér
 2. zsírtömeg: zsírsejtek

Testzsír

A teljes testzsírtömeget az elsődleges zsírtartalom és a tartalék zsírtartalom összeadásával kapjuk meg. Az elsődleges zsírtartalom az anyagcsere-folyamatokhoz szükséges. Némi tartalék zsírtartalom, amely elvileg ugyan felesleges, szükséges azok számára, akik testmozgással járó tevékenységet végeznek. A testzsírszázalék normál értéke férfiak esetében 17-26% közé, míg nőknél 22-31% közé esik. A testzsírszázalék értéke az életkorral nő.

Testvíz

A testvízszázalék az általános «jólét» fontos mutatója, mivel a víz a testsúly legfontosabb összetevője. A kutatások szerint az 57%-os testvízszázalék az optimális, de általában 10%-kal magasabb vagy alacsonyabb testvízszázalék sem okoz problémát. A testvízszázalék gyermekkorban magasabb, és az életkor előrehaladtával csökken. A nőknek, akiknek rendszerint több zsírszövetük van, mint a férfiaknak, 55-58% a testvízszázaléka, míg a férfiaknak kb. 60-62%. Általában 40% alatt túl kicsinek, 70% felett pedig túl nagynak számít ez az érték. A testsúly normál esetben is jelentősen megváltozhat néhány óra alatt, aminek oka a vízvisszatartás, mivel az extracelluláris (sejten kívüli) víz az egyetlen olyan tényező, amely ilyen gyorsan változhat.

Izomtömeg

Az izomtömeg az egészséges testösszetétel fontos meghatározója. Akinek magasabb az izomtömeg-százaléka, az könnyebben mozog, de ehhez több energiára van szüksége. A testmozgás nagyon fontos része az egészséges test fenntartásának, és az izomtömegszázalék ismerete segít a szükséges testmozgás meghatározásában. Az izomtömeg normális aránya a testtömeghez viszonyítva 38-54% a férfiaknál, és 28-39% a nőknél. Az érték függ az életkortól és a testmozgás mértékétől is.

Csonttömeg

A csonttömeg gyermekkorban hirtelen megnő, maximumát az egyén 30-40 éves kora között éri el. Az életkor előrehaladtával később kissé csökken. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás - amely bizonyos szintű izomtömeg-növelést is magában foglal - elősegíti a csonttömeg megőrzését. A csonttömeget azonban jelentősen befolyásolni nemigen lehet. Az olyan tényezők, mint az életkor, nem, testsúly, testmagasság csak kis mértékben hatnak a csonttömegre. A felnőttek átlagos csonttömege férfiaknál 15%, a nőknél 12%. A csonttömegre vonatkozóan nincsenek elfogadott irányelvek vagy ajánlások.

Testtömegindex (BMI)

A BMI a testsúly és testmagasság értékéből számított egyszerű mérőszám, amelynek alapján a felnőtteket alultáplált, túlsúlyos illetve elhízott kategóriákba lehet sorolni. Kiszámítása úgy történik, hogy a kilogrammban mért testsúlyt el kell osztani a méterben mért testmagasság négyzetével (kg/m2).

A WHO szerinti BMI-osztályozás a következő:

 • Normális: 18,50-24,99 kg/m2
 • Alultáplált: 18,50 kg/m2 alatt
 • Túlsúlyos: 24,99 kg/m2 felett
 • Elhízott: 29,99 kg/m2 alatt

Alapanyagcsere (BMR)

Az alapanyagcsere az az energiamennyiség kcal-ban meghatározva, amelyre a teljes nyugalomban lévő szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy alapvető funkcióit fenntartsa. Az emberi szervezet energia-felhasználásának kb. 70%-át az alapvető élettani folyamatok teszik ki. További 20%-a a testmozgásra, a maradék 10% pedig az étel megemésztésére fordítódik. Az alapanyagcsere mértékét meg lehet becsülni az életkor, a nem, a testmagasság és a testsúly alapján. A BMR értékét illetően nincsenek elfogadott irányelvek vagy ajánlások.

A mérleg használatára vonatkozó tanácsok:
Helyezze a mérleget sík, szilárd felületre! Puha, egyenetlen felületen (pl. szőnyeg, linóleum) a mérleg ingadozó súlyadatot mutathat.
A mérlegen úgy helyezkedjen el, hogy a két lábfeje párhuzamos legyen, és a súlyát egyformán ossza meg a lábain! Mérés közben ne mozogjon!
A mérést mezítláb és száraz lábbal végezze, talpait pontosan az elektródákra helyezve! A mérleg pontos működése érdekében ügyeljen arra, hogy a két lába ne érintkezzen egymással!
A mérleget egyszerű mérlegként bárki használhatja. Diagnosztikai mérésre azonban ne használják az alábbi személyek:
- terhes nők
- szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők
- pacemakert vagy más elektromos orvosi készüléket használó betegek
- lázas betegek
- 10 év alatti gyermekek
- dialízisre járók, lábvizenyőtől szenvedők, kétalakúak és csontritkulásos betegek
Mindennap azonos időben, ugyanazon a mérlegen, lehetőleg meztelenül, és reggeli előtt történjen a mérés. A legpontosabb eredmény elérése érdekében kétszer mérje meg magát, és ha a két érték eltér egymástól, akkor a súlya a két érték között van. Felkelés után várjon 15 percet, hogy a víz eloszlása a testben egyenletes legyen!
A mérleg lapja csúszóssá válhat, ha nedves.
Ha a testösszetétel-mérés során hiba történik, a mérleg automatikusan kikapcsol.
A mérési eredmények pontosságát befolyásolják az alábbiak:
- magas alkoholszint, magas koffeinszint vagy egyéb szerek hatása
- intenzív sportolás utáni mérés
- betegség alatt vagy terhesség alatt történő mérés
- kiadós étkezés utáni mérés vagy folyadékkiválasztási problémák esete
- egyéni adatok (magasság, életkor, nem) hibás megadása
- ha a láb nedves vagy piszkos

A mérleggel mért adatok csupán tájékoztató jellegűek. További információért forduljon orvosához vagy dietetikusához. Csak a 10-100 éves kor közötti és a 100-200 cm közötti testmagasságú emberek használják a mérleg testösszetétel-mérő funkcióját!

A mérleg két cserélhető lítiumelemmel működik. Ha az elemek lemerültek, a mérleg kijelzőjén megjelenik a «LO» felirat vagy az elem jele. Ilyenkor helyezzen be két új elemet!
A mérleg alján kapcsoló segítségével választhat a mértékegységek között: kg, lb vagy st.
Mindig akkor válassza ki a kívánt mértékegységet, amikor a mérleg be van kapcsolva és a kijelzőn «0.0» látható (máskor a mértékegység nem változtatható meg).

Egyszerű mérlegként való használat

 1. Ahhoz, hogy pontos mérési eredményt kapjon, helyezze a mérleget kemény padlóra! Kapcsolja be a mérleget úgy, hogy a lábával egyszer határozottan megüti, így aktiválva az érzékelőjét!
 2. Várjon néhány másodpercet, és amikor a «0.0» megjelenik a kijelzőn, a mérleg készen áll a mérésre.
 3. Álljon rá a mérlegre, és várjon mozdulatlanul, amíg a kijelzőn néhány másodperc múlva megjelenik a testsúlya! A mérés közben ne dőljön neki semminek, mivel az módosíthatja a mért értéket!
 4. Lépjen le a mérlegről, a kijelzőn még néhány másodpercig látható lesz a súlya, majd a mérleg automatikusan kikapcsol.
 5. Ha a kijelzőn az «ERR» jel látható, az azt jelenti, hogy valamilyen hiba történt a mérés során. Kezdje újra az egész mérési eljárást!
   

Az egyéni adatok bevitele
A mérleg 10 különböző egyén adatait tudja rögzíteni.
1. Kapcsolja be a mérleget az ON/SET gomb megnyomásával!
2. A kijelzőn villog a személyt jelző felirat. Ha módosítani szeretné a memóriahelyet (1-10), akkor nyomja meg a megfelelő gombokat!
3.Állítsa be a nemét (férfi/nő)!
4.Adja meg az életkorát (10-100 év)!
5. Adja meg a testmagasságát (100-200 cm között)!
Ezután a mérleg készen áll a mérésre.
Egy újabb személy adatainak beviteléhez válasszon egy szabad memóriahelyet, és ismételje meg a fenti eljárást!
Megjegyzés: A mérleg automatikusan kikapcsol, ha 10 másodpercig egyik kapcsolóját sem nyomják meg.

 

A Microlife WS 80 súly- és testösszetétel-mérő magyar nyelvű használati útmutatója részletes leírást tartalmaz a kezelésről és a tudnivalókról.

Ára: 11 500 Ft
db

6 Mikron Medical Elektromos Orvosi Szerviz és Kereskedés Kft. | 1094 Budapest, IX. Ferenc krt. 7. | Tel.: 217-1765 | bolt(at)6mikron.hu